Het Ziekenhuisdieet

Nog steeds populair; Het ziekenhuisdieet.

Het ziekenhuisdieet is een gebaseerd op een voedingsschema wat gebruikt zou zijn in ziekenhuizen om patiënten die enig overgewicht hadden in korte tijd klaar te maken voor een operatie. Na verloop van tijd is het dieet ook populair geworden buiten het ziekenhuis.

Een echt crashdieet.

Er is sprake van een crashdieet als het aantal dagelijks ingenomen calorieën significant lager is dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 2000 voor vrouwen of 2500 voor mannen (bron: Voedingscentrum).  Het ziekenhuisdieet verlaagt de calorieën inname naar slechts 1000 calorieën per dag. Doordat het lichaam niet genoeg energie uit de voeding kan halen, het mist 1000 tot 1500 calorieën, gaat het de rest halen uit het verbranden van vet en spieren. Hierdoor val je in korte tijd snel af. Theoretisch is er geen speld tussen te krijgen.

De Praktijk

Wie het ziekenhuisdieet in de praktijk heeft geprobeerd zal waarschijnlijk wel een aantal kilo zijn afgevallen. 3 tot 5 kilo gedurende de looptijd moet mogelijk is. Wil je deze kilo’s slechts tijdelijk kwijt, dan is dit wellicht een goed resultaat. Wil je dit resultaat langer vasthouden dan zal je waarschijnlijk een ander dieet moeten proberen, dit omdat bij het ziekenhuisdieet (en eigenlijk elk ander crashdieet) het jojo effect op de loer ligt.

JOJO Effect

Het JOJO effect is vernoemd naar de beweging van een jojo (op,neer,op,neer etc) en verwijst naar het verloop van het lichaamsgewicht over een langere periode. Een crashdieet heeft vaak tot gevolg dat er snel een aantal kilo wordt verloren, bijvoorbeeld 5 kilo in een week, maar dat er na 4 tot 6 weken van dit resultaat niets meer over is. Soms gebeurt het zelfs dat het resultaat na deze periode niet gemiddeld 0 is, maar dat er zelfs kilo’s zijn bijgekomen. Dit komt vooral doordat crashdieten geen blijvende verandering van het eetpatroon en gewoontes zijn en men dus toch wel snel terugvalt in het originele, ongezonde eetpatroon

Zoektermen:

  • mierikswortel afvallen

Leave a Reply

Your email address will not be published.